Servicii

                 






Câteva lămuriri


Pentru ce motive să apelați la psihoterapie?

Psihoterapia este un demers prin care fiecare persoană își poate propune diferite scopuri. Este bine să cauți un psihoterapeut dacă:

- Te afli într-o situație dificilă, din care ți se pare că nu vezi nicio ieșire. 

-  Te consumi cu diverse griji și îți este greu să te descurci cu propriile emoții, deși nu este neapărat o situație gravă.

- Vrei să îți înțelegi mai bine comportamentul, atitudinile, emoțiile - astfel încât să poți îmbunătăți sau schimba diferite aspecte ale vieții tale (comunicarea cu ceilalți, relațiile apropiate, anumite temeri, diverse preocupări accentuate ș.a.m.d.).

- Nu ai putea spune că ai o problemă anume, dar simți că ceva nu merge bine în viața ta și ți-ar prinde bine un ajutor profesionist.

- Ești o persoană care vrea să își descopere și împlinească deplin potențialul personal și ai nevoie de susținere în acest sens.


Pentru ce motive să apelați la terapie craniosacrală?

Am detaliat indicațiile terapeutice în subpagina dedicată terapiei craniosacrale. Fie că aveți motive pur medicale, fie că aveți și motive de natură emoțională, acest tip de terapie adresează într-un mod profund ambele aspecte ale ființei dumneavoastră.


Cât timp durează terapia?

Procesul terapeutic în sine (de la prima ședință până la cea finală) are o durată variabilă, care nu este prestabilită. Fiecare dintre noi are nevoi foarte diferite - am lucrat cu persoane care au fost mulțumite după doar 8 ședințe, pe când alte persoane vin la terapie și timp de câțiva ani. 

De obicei, psihoterapia centrată pe persoană este considerată a fi o terapie de lungă durată - adică, cele mai bune rezultate se văd după cel puțin 20 de ședințe. Dar acest lucru este doar o recomandare, nu este un imperativ. De asemenea, recomandarea este ca ședințele să se petreacă cu periodicitate, de obicei o ședință pe săptămână. 

Din experiența mea, aceleași observații sunt valabille și în ceea ce privește terapia craniosacrală - deși aici am avut parte și de ”ședințe-miracol”, când după o singură ședință s-au redresat simptome vechi.



Îmi veți prescrie și medicamente?

Nu, psihoterapeutul desfășoară doar intervenția psihoterapeutică, ca formă de tratament sau sprijin psihologic. Medicul psihiatru este acela care prescrie tratamentul medicamentos. Chiar dacă, de exemplu, psihoterapeutul lucrează cu o persoană diagnosticată clinic cu o tulburare de personalitate, munca sa este doar aceea de a-și susține clientul în procesul de auto-cunoaștere, dezvoltare personală, reglare și auto-reglare - nu de a prescrie medicamente.

O altă subliniere: nu toți psihoterapeuții sunt și psihologi clinicieni. Acest lucru este important pentru cei care se așteaptă ca un psihoterapeut să facă și o evaluare psihologică clinică (o psihodiagnoză) și să pună un diagnostic clinic. Psihoterapeutul își începe și el demersul cu o evaluare inițială, dar aceasta nu înseamnă că el pune un diagnostic clinic. 

Această subliniere a faptului că nu prescriu medicamente este valabilă și pentru ipostaza mea de terapeut craniosacral. De asemenea, un terapeut craniosacral nu pune diagnostice.