Terapie craniosacrală





Povestea mea...

... cu terapia craniosacrală a început în anul 2013, când am auzit pentru prima dată acest termen. Pe atunci mă specializam într-o serie de terapii manuale, fiind interesată de la începutul practicii mele ca terapeut de abordările holistice, care adresează atât sufletul, cât și corpul. A durat aproape 6 ani până când am început să urmez propriu zis cursurile de terapie craniosacrală, deși foloseam anumite tehnici și principii încă din 2013. Mă perfecționez în continuare, urmând și în prezent diverse module intensive organizate în cadrul Institutului Upledger, deoarece este un univers inepuizabil de cunoaștere.


Denumirea terapiei... 

... vine de la sistemul craniosacral, compus din membranele meningeale, structurile care controlează presiunea intracraniană și lichidul cefalorahidian care înconjoară și protejează creierul și măduva spinării. La fel ca pulsul cardiac în cazul sistemului cardiovascular, sistemul craniosacral are un ritm ce poate fi simțit în întregul corp, datorită producției și absorbției de lichid cefalorahidian. Acesta se numește ritm craniosacral.


Cum funcționează

Terapeutul percepe pulsul/ ritmul craniosacral și simte în ce zonă a corpului există restricții în sistemul craniosacral, apoi folosește tehnici manuale blânde (atingere) pentru a le elibera. Se urmărește realizarea stării de echilibru la nivelul sistemului nervos central. Cu palmele pe corp, pe picioare, torace, cap sau în diverse zone ale coloanei vertebrale, terapeutul elimină tensiunile acumulate în țesuturi.


Indicații terapeutice

Este un tip de terapie recomandată persoanelor de toate vârstele, de la nou-născut la vârsta a treia, într-o multitudine de afecțiuni, precum: 

dureri cronice, deteriorarea funcțiilor de coordonare motorie, 

stress și probleme legate de tensiuni nervoase, traumatisme ale creierului și ale măduvei spinării ca urmare a accidentelor, 

oboseală cronică, deformări ale coloanei, probleme ortopedice, dereglări ale sistemului nervos central, 

fibromialgie, boli neurovasculare, probleme imunitare, 

probleme digestive, probleme hormonale, probleme cu somnul, 

autism, dificultăți de învățare, deficit de atenție, 

afecțiuni stomatologice, 

dificultăți emoționale, depresie, fobii, anxietate, 

dificultăți pre- și post-partum ș.a.m.d. 


Există de fapt foarte puține contraindicații pentru această terapie, anume acele situații când presiunea intracraniană nu este sub control: fractură craniană recentă, atac cerebral acut, anevrism cerebral, hemoragie, hernia bulbului rahidian, spina bifida (mielomeningocel), malformația Arnold Chiari, sau operații mai recente de 2-3 săptămâni. 


Eliberarea somato-emoțională

Atunci când o ședință de terapie craniosacrală vizează și eliberarea somato-emoțională, se folosește și dialogul, iar emoțiile „captive” în corp se exprimă nu doar prin cuvinte, ci și prin plâns, tremur, spasme, transpirație, râs, durere, contracții musculare. Acestea sunt aspecte normale, care restaurează echilibrul funcțiilor organismului, cât și o mai bună mobilitate la nivelul țesuturilor (ca regulă generală, „mișcarea” este un indicator al sănătății).

Aici vreau să subliniez că există diferențe apreciabile în comparație cu felul în care se prezintă dialogul din timpul unei ședințe de psihoterapie. În timpul unei ședințe de eliberare somato-emoțională, dialogul se petrece de obicei într-un ritm mult mai lent, există multe tăceri, se discută despre senzațiile din corp în corelație cu anumite emoții/ sentimente/ amintiri, se discută despre imaginile (vizuale, auditive, olfactive, tactile) care apar în timpul tratamentului în anumite momente semnificative. De fapt, se creează un fel de „dialog la nivelul inconștientului” între terapeut și pacient. Terapeutul facilitează exprimarea acelor emoții, nu oferă interpretări și nici soluții. 


Cât durează 

Un tratament poate dura de la 15 minute până la peste o oră, dar un tratament tipic durează între 45 de minute (la copii) și o oră și un sfert (la adulți). Ca periodicitate a ședințelor, în general se recomandă una pe săptămână pentru o perioadă stabilită împreună cu terapeutul, dar la fel de adevărat este că fiecare persoană își poate stabili modul preferat de tratament (de exemplu, o ședință în fiecare zi timp de 10 zile, sau o ședință la intervalul de 2 săptămâni, sau la câteva luni etc.) 

Rezultatul terapiei este un organism (trup și suflet) cu mai puține restricții, capabil să funcționeze optim și să se adapteze mai bine cerințelor vieții.



Tariful unei ședințe

Pentru adulți, tariful este de 200 lei pentru o ședință cu durata între 70-80 de minute.

Pentru copii între 0-14 ani, tariful este de 150 lei pentru o ședință cu durata între 40-50 de minute.



Formările mele în domeniul terapiilor manuale


Formare de bază în Terapii Manuale Mixte - Fundația Varuna, 2013-2016


Formări urmate în cadrul Institutului Upledger și al Institutului Barral:

 

CST1 - Terapie CranioSacrală 1 

25-28 septembrie 2019

CST2 - Terapie CranioSacrală 2

13-16 august 2020

SER1 - Eliberare Somato-Emoțională 1

21-24 aprilie 2021

SER2 - Eliberare Somato-Emoțională 2

2-5 martie 2022

VM1 - Manipulare Viscerală 1

28-31 mai 2022

ADV1 - Terapie CranioSacrală și Eliberare Somato-Emoțională, nivel Avansat 1

16-20 august 2023

CSP1 - Terapie CranioSacrală pentru Pediatrie 1

7-10 octombrie 2023